rövid vagy hosszú kávé ?


hosszú kávé, vagy rövid kávé ?

ízlés dolga, hogy valaki rövid, vagy hosszú kv-t iszik, de egyesek szerint ez olyan mint a szivarozók és pipázok esete: a "lassúbb" emberek pipáznak :)

rövid kávé, más néven eszpresszó

a kv. elkészítési módjától függ a koffein tartalma:
minél hosszabb ideig főzünk egy kv-t annál több koffein oldódik ki belőle.

ezzel csak az a gond, hogy ezzel együtt több olyan anyag is kioldódik, amely ártalmas szervezetünk számára.

az espresso - 7-11 gr kávéból készítik, mely a tradicionális olasz trend szerint 25-30 mp alatt folyik le.
jól elkészítve, tömör, mogyoróbarna krém van az ital tetején, mennyisége 30 ml.
imádom :)


hosszú kávé
ez annyiban különbözik az espresso-tól, hogy azt felöntjük ízlés szerinti forró vízzel.
vannak országok, ahol nagyobb csészében főzik le a presszó kávét és külön adnak mellé forró vizet kis kancsóban, hogy ízlés szerint lehessen hígítani.

ebben az esetben nem nő a koffein tartalom, csak az íz nem annyira koncentrált.


sajnos a hazai gyakorlat nem ez,
hanem megnyomják az előre programozott hosszú-kávé gombot és jó hosszan áteresztik a forró vizet, így kifőznek minden olyan anyagot is ami egészségtelen!



a kávé hisztamin tartalmú ... nekem hetente / kéthetente 1-2 presszókávé nem okoz gondot

De
hisztamin-diéta ... ami nekem jó az nem biztos, hogy neked is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése