1 kg gyömbért alaposan megmosok, és nem túl vékonyan meghámozom ...
vagy
azonnal szörpöt készítek belőle
vagy
lefagyasztom és később felhasználom teának vagy szörpnek
(szörp recept a cikk végén)
a gyömbér-húst gyümölcs-centrifugázom,
amit vagy kevés vízzel hígítva fogyasztok, vagy smoothie-ba teszek.
(ez az ötlet 1 bio vásárról való, ahol vettem 1 üveg gyömbér koncentrátumot,
és az üveget megtartottam, azert van a cimke az üvegen)
ha nincs gyümölcscentrifugád, akkor a meghámozott gyömbért aprító gépbe is lehet pépesíteni.
a gyömbér pépet szinten több féle módon fel lehet használni ...
szintén fagyasztható ...
süteménybe
teának
szörpnek
lekvárnak
gyömbérszörp
egy nagy lábosba ( amit csak szörp, vagy lekvár készítéshez használok ) beleteszek 1 kg kristálycukrot és 1/2 kg nádcukrot.
1 liter vizet öntök rá és készre főzöm a szirupot.
a megmosott gyömbért beleteszem azonnal a készülő szirupba
hozzáadok még 1-2 citromot szeletelve és ha van esetleg 1 narancsot is szeletelve és 1 ek. citromsavat ( ez lehet kevesebb v. több is )
letakarva felfőzöm, és forrástól számítva még kb. 20 percet főzöm lassú tűzön.
( 1 késhegyni nátrium benzonátot szoktam bele tenni a főzés vége előtt a biztonság kedvéért)
ekkor megkóstolom, ha nem találom elég gyömbéresnek, akkor még áztatom 1-2 órát, de már ekkor nem főzöm tovább.
forrón, tiszta üvegekbe szűröm,.
ha kihűlt, vízzel hígítva azonnal fogyasztható.
én általában bekeverek vízzel egy 1,5 l-es üveget, teszek bele 1-2 menta levelet és még aznap meg is iszom :)
De
hisztamin-diéta ... ami nekem jó az nem biztos, hogy neked is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése