májpástétom

a hisztamin intolarenciásoknak alapvető, hogy semmilyen tartósított, mesterséges adalékanyagot tartalmazó ételt ne fogyasszanak ... de ez az egészséges embereknek is hasznára válik.

májpástétom, májkrém adalékok nélkül


gyakorlatilag bármilyen májból készíthető

1  fej    közepes nagyságú fehér hagymát gépi aprítóval - én csak Sppedy-nek hívom - szinte pépesre aprítok.
én azért így csinálom, mert így többnek tűnik, és mivel a mi hagyma fogyasztásunk mérsékelt lehet, így a kevésből lesz több ... de aki akarja vághatja apró kockára is.

a lábasba  a májhoz passzoló zsírt olvasztok ( ennek a mennyiségét  úgy tudom leírni, hogy a lábas amiben bőven elfér a sütni kívánt máj mennyisége, kb 1 cm magasan legyen )
csirke v. liba májhoz saját sütésű libazsír,
sertés májhoz, saját sertés zsírból sütött sertészsír

ebben megdinsztelem a hagymát, de csak egy kicsit  pirítom meg,
nagyságtól függően 1-2 pici paradicsommal, és pár szelet NEM csípős paprikával tovább dinsztelem.
 ha már serceg az olaj vagy zsír, akkor  nagyon pici édes-nemes paprikát teszek rá, ezzel nekünk óvatosan kell bánnunk, de el is hagyható ... helyette őrölt borsot is tehetünk hozzá, vagy majoránnát.

közben megmosom, tisztítom a kb. 1/2 kg májat ... a csirke és liba májat egyben hagyom, a sertés májat csíkokra vágom, nem túl vékonyra, hogy puha maradjon.

ekkor leveszem a lábast a tűzről, megvárom amíg a sercegés abba marad, és akkor teszem bele óvatosan a májat - ez a titka, hogy soha nem lesz kemény a máj.

lefedem, hogy ne "lövöldözze" tele a konyhát és készre sütöm - közben azért megnézem és kevergetem.

ha kész akkor leveszem a tűzről, megsózom, esetleg még borsozom ... várok egy keveset, hogy ne legyen forró, és akkor az aprító gépbe pépesítem az egészet.
ha kevésnek találom a zsírt, akkor még teszek ekkor szükség szerint hozzá

mivel nem tartalmaz adalék anyagot és tartósító szert, így hűtőben, cserép vagy porcelán lefedett tálban én csak 2-3 napi szoktam tárolni - de van, hogy hamarabb elfogy.
fagyasztható is.

mennyei tud lenni, finom házi kenyérrel, salátákkal, retekkel ...


hisztamin int.-nal jó

De
hisztamin-diéta ... ami nekem jó az nem biztos, hogy neked is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése