miért fontos az ételtársítás?
a hisztamin intolerancia, laktóz intolerancia, glutén érzékenység, stb ... a bélrendszer elégtelen működésének következménye, ezért fokozottabban oda kell figyelnünk, hogy ne terheljük meg gyomrunkat és a bélrendszert, mert nem csak az emésztésünk fog romlani, hanem a tápanyagok felszívódása is elégtelenné válik.
a bélrendszerben ha egy nehezen emészthető étel után egy gyors emészthetőségű táplálékot viszünk be, akkor az utóbbi megreked a nehezen emésztendő adag mögött, ezáltal káros erjedési, rothadási folyamatok indulnak el, így emésztésünk fokozatosan romlik és a tápanyagok felszívódása is elégtelenné válik.
helytelen ételtársítás következménye a puffadás, gyomorfájdalom, gyomorégés, savtúltengés ... rendszertelen széklet ... ízületi betegség ... továbbá vércukorszint - ingadozás, amely cukorbetegséghez is vezethet.
én azt tapasztalom, hogy a "hisztamin mentes" étkezés mellett nagyon fontos még, hogy ne csak az ételek társítására figyeljünk, hanem egy nap ne együnk sokféle ételt, mert az is túlterheli szervezetünket.
***
többféle étel van, amit nem ajánlatos együtt vagy egymást követően fogyasztani, mert tüneteket okoz. az egyik ilyen "párosítás" a tej és hús fogyasztása.
egy film kapcsán néztem utána a kóser konyha / ételek szabályainak, nagy vonalakban tudtam mi a kóser konyha ismérvei, de azt nem tudtam miért tiltott a tej és hús együttes fogyasztása., de érdemes megjegyezni, hogy az
ájurvéda is már régóta nagy jelentőséget tulajdonit a különféle ételek helyes társításának.
tehát:
a zsíros ételek emésztése sokkal tovább tart, mint as tejes ételeké.
a tejes étel fogyasztása után félórával lehet húsos ételt fogyasztani, de előtte ki kell öblíteni a szánkat és egy falat "páros" ételt, pl. kenyeret kell fogyasztani, a
húsos étel fogyasztása után 6 órával fogyaszthatunk tejeset.
és a miért?
az emberi gyomor nem képes tökéletesen megemészteni többféle fehérjét egyszerre.
így, ha tejes és húsos ételeket egyszerre esszük, akkor az egyik fehérjét nem bontja le a szervezet, hanem csak kiválasztja és elraktározza.
a kiválasztáshoz a csontjaink ízületeiből könnyen eltávolítható kalciumot vonja ki, így szállítja a vérárammal az emésztés helyére - így gyengítve az ízületeket.
az emésztőcsatornából kivont, de nem megemésztett káliumhoz kapcsolt fehérjét aztán szintén az ízületekbe raktározza vissza.
ezzel egyszerre terheljük a véráramunkat, az ereinket és a szívünket.
a csontjainkat gyengítjük és ízületi betegséget okozunk magunknak.
ha elválasztjuk a húsos és tejes ételeket, akkor nem csak az emésztésünket segítjük elő, hanem egyes ízületi betegségeinket tünet mentesíthetjük.
*
összességében az étrend összeállításánál figyelembe kell venni az emésztési időt.
a gyors és lassú emésztésű ételek más ütemben haladnak végig a bélrendszeren.
a lassú emésztésű élelmiszer lelassítja a gyors emésztésűt, így gyakorlatilag bele rohad a belekbe, amely hasgörcshöz, szélgörcshöz, hasmenéshez ... vezet és komoly egészségkárosító hatása lesz.
*
*ne fogyasszunk állati fehérjét keményítővel és savakkal
* ne fogyasszunk húsfélét burgonyával, fehér rizzsel, tejtermékkel, hüvelyesekkel, fehér lisztből készült tésztával ...
javasolt nyers salátával vagy párolt zöldségekkel párosítani
* gyümölcsöt étkezés előtt min. fél órával, étkezés után 2-3 órával fogyassz
*ne fogyasszunk együtt gyümölcsöt zöldséggel
* paradicsomot ne fogyasszunk együtt uborkával
*gyümölcsöt csak önmagában, étkezések között fogyaszthatunk, és egyszerre csak egy fajtát együnk
*kemény sajt fogyasztása után csak 6 órával lehet húst fogyasztani
* ne együnk joghurtot gyümölccsel, cukorral
* tejet leginkább magában igyunk, ne társítsuk semmivel, részesítsük előnyben a növényi "tejeket"
* ne fogyasszunk együtt zöldséget és sajtot / tejtermék és ananászt / tejet és banán ... felsorolás a teljesség igénye nélkül ...
*étkezés közben ne igyunk folyadékot, mert felhígul a gyomorsav, amely ennek következtében nem tud rendesen emészteni
*étkezés előtt 1/2 órával és étkezést követően 1,5 - 2 órával igyunk ... lehetőleg tiszta vizet vagy gyógyteát.
*
a hisztamin intolerancia - diétában is nagy szerepe van a harmonikus bélműködés megteremtésének,
igazi javulást - az alacsony hisztamin tartalmú ételek fogyasztása mellett - csak a helyes ételtársítás betartásával érhetünk el.
***
nem ide kapcsolódik, de mint érdekesség ... a marha mely részeinek fogyasztását engedélyezi a kóser konyha ....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése