padlizsánkrém


padlizsánkrém

1  fej    közepes nagyságú fehér hagymát gépi aprítóval - én csak Sppedy-nek hívom - szinte pépesre aprítok.
én azért így csinálom, mert így többnek tűnik, és mivel a mi hagyma fogyasztásunk mérsékelt lehet, így a kevésből lesz több ... de aki akarja vághatja apró kockára is.

a lábasba  kevés olajat teszek ( ennek a mennyiségét  úgy tudom leírni, hogy a lábas amiben bőven elfér a sütni kívánt padlizsán mennyisége, kb 1/2 cm magasan legyen )

ebben megdinsztelem a hagymát, de csak egy kicsit  pirítom meg,
nagyságtól függően 1-2 pici paradicsommal, és pár szelet NEM csípős paprikával tovább dinsztelem.

ha már serceg az olaj vagy zsír, akkor  kevés őrölt borsot teszek hozzá.

közben megmosom és felkockázom a padlizsánt és hozzá keverem, lefedem és készre párolom pár perc alatt ... én ekkor teszek bele 1 gerezd fokhagymát reszelve, hogy ne égjen meg, mert akkor kesernyés lesz

ha kész akkor leveszem a tűzről, megsózom, esetleg még borsozom ... várok egy keveset, hogy ne legyen forró, és akkor az aprító gépbe pépesítem az egészet.
ha kevésnek találom a zsírt, akkor még teszek ekkor szükség szerint hozzá

ha kihűlt saját készítésű majonézzel lehet még dúsítani, ha nem vagy hisztamin int.-ás akkor egy tk mustár is tehetsz hozzá.

mivel nem tartalmaz adalék anyagot és tartósító szert, így hűtőben, cserép vagy porcelán lefedett tálban én csak 2-3 napi szoktam tárolni - de van, hogy hamarabb elfogy.
fagyasztható is.

mennyei tud lenni, finom házi kenyérrel, salátákkal, retekkel ...


hisztamin int.-nak szerintem 2-es a hagyma miatt, mustár nélkül.

De
hisztamin-diéta ... ami nekem jó az nem biztos, hogy neked is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése