a sokoldalú húsgombóc

a tavasz beköszöntével itt a friss, zsenge karalábé és a friss tv paprika.
esztétikailag nagyon szép a töltött karalábé és a töltött paprika, de gyerekkoromban soha nem szerettem, hogy ki kell szedni a paprikából a tölteléket, mivel nem ettem meg a főtt paprikát.
az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a karalábét csak nyersen ettem meg, így nem volt kérdés, hogy töltelékkel vagy töltelék nélkül akarom.

aztán változik az ember, saját konyhám lett, és gondoltam "újítok" ...

mivel nem szeretek minden nap a főzéssel bajlódni ezért gondoltam valahogy "gyorsítani" kellene a húsgombócos ételek elkészítését.

"mindenhez jó" húsgombóc

felteszek főni kb 2 liter vizet, amikor már forr beleteszek 1 Knorr zöldségleves kockát.

( tudom a hisztamin int.-nak nem ajánlott a leveskocka és az ételízesítők. otthon én sem használtam, mert nem akartam növelni a migrén kockázatát.
aztán itt Bécsben vettem Knorr leveskockát, és azt kell mondjam ég és föld az otthoni és az itteni között a különbség ... az otthoni nem kívánatos színű és számomra büdös, az itteni gyönyörű "egészséges" színű és isteni húsleves illata van, így néha-néha én megengedem magamnak )

általában 1 kg sertés húsból (hasa alja, mert az egy kicsit zsíros is, de természetesen lehet másféle húsból is ) készítek gombócot.
a húst ledarálom, hozzá adok 1/2 fehér hagymát apróra vágva, 40 - 50 dkg basmati rizst megmosva, 1 csipet sót, 1 csipet borsot és 3-4 tojást nagyságtól függően.


ha felforrt a leveskockával is a víz, akkor egyesével beleteszem a húsgombócokat - én ezt a mennyiség a fazekamtól függően kétszerre tudom megfőzni - és készre főzöm.

amit aznap nem fogyasztunk el, azt kis adagokban, kettesével lefagyasztom.


kapros - tejfölös húsgombóc

kb 1,5 liter vizet fel teszek forrni, ha már forr bele teszek 1 Knorr zöldségleves kockát és 1 csokor apróra vágott kaprot - egy picit félre teszek előtte díszítéshez.

2 db zsenge karalábét meghámozok, megmosok és apró kockákra vágok, és beleteszem a forrásban lévő "levesbe".
ha megfőtt a karalábé, akkor a kézi mixerrel "pürésítem", így elég sűrű lesz ahhoz, hogy nem kell rántani.

a forrásban lévő lébe, bele teszek 2 fagyott gombócot, majd lassú tűzön addig melegítem, amíg kiolvad a gombóc.

tálaláskor 1 kanál laktózmentes tejfölt teszek a gombócokra és a vágott kaporral megszórom ...
így már én is megeszem a főtt karalábét :)


paradicsomos húsgombóc


én az üveges Mutti paradicsomot használom - ha csak egyszer eszem belőle akkor nem szokott gondot okozni a hiszt. int-mnak - fél üveghez annyi vizet adok, hogy csomómentesre el tudjam keverni.

egy pici olajból és  kb. 1 ek. fehér rizslisztből világos rántást készítek, majd felengedem annyi vízzel, hogy ne égjen le és hozzá adom a hígított paradicsom szószt, 1 csipet sót, 1 csipet borsot, kb. 2 ek. kristály cukrot, 1/4 fehér hagymát egészben és 1-2 szál friss bazsalikomot.

összeforralom, majd beleteszem a fagyasztott húsgombócot és lassú tűzön összefőzöm.

tálaláskor friss bazsalikom levéllel díszítem.

én olasz paradicsom konzervből készítem, mivel nincs benne a paradicsom magja és héja, nekem jó - hi-nak ki kell próbálni.

De
hisztamin-diéta ... ami nekem jó az nem biztos, hogy neked is.


fotót elfelejtettem készíteni, ígérem pótolom :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése