zölddió likőr


imádom a zöld diót, amikor még nem érett, de már keményedik a héja, leszedem a zöld vastag héját, szétnyitom, leszedem a hártyát, és ott az isteni finom friss új dió. ami az érdekesség, hogy éretten már nem szeretem, sütiben sem.

nagyon rég ettem már ... nekünk volt 2 óriási dió fánk, akkor nem jelentett gondot.

sajnos piacon nem árulják, de az idén megszánt egy barátnőm és hozott pár szemet.
Ő legalább olyan nagy "kertész", mint én, így túl korán szedte le ... még Szen Iván éjszakája előtt, így evésre még nem alkalmas, de likőrnek, vagy befőttnek már igen. ( tűpróbával győződhetünk meg, ha egy hústű könnyedén belemegy, akkor alkalmas likörnek, vagy befőttnek.

Anyutól és Tántétól 2 különféle recept maradt rám, így gondoltam kipróbálom mind a kettőt ...

a fűszerezés mindkettőnél ugyan az, csak technikájában tér el ... 


17 db zöld dió ( kb. 20-30 db kellett volna )
( nekem most csak ennyi volt, ezt osztottam el a két üvegbe )
a diót jól megmostam, majd gumi kesztyűben - nehogy megfogja a kezemet - felszeleteltem,

11 db került a nagyobb és 6 db került a kisebb üvegbe.

a nagyobb üvegbe gyümölcs pálinkát öntöttem, mivel nem volt elég így a kisebb üvegbe vodka került, annyit öntöttem rájuk, hogy jól ellepje.


fűszerezés:

1 mk. kardamom
1 mk Bourbon vanilia darabkák
6 db szegfűbors
8 db szegfűszeg
1 egész szerecsendió
1 tk fahéj ( a recept szerint 1 rúd kellett volna, de nekem darabkák voltak csak )

a nagyobb üvegbe került ez a "fűszer - keverék"

a kisebbe csak a vodka.

mindkét üvegbe még tettem:

1 narancs héját ( csak a sárga része ) elosztottam 2/3 - 1/3 arányban

és egy kb. 20 dkg-os gyömbért megmostam és vastagon meghámoztam, a gyömbér húsából szörpöt készítek majd,
a vastagon levágott héjat pedig szintén 2/3 - 1/3 arányban elosztottam.



na itt jönne ami nincs most, az a nap ... 5 napig kellene napon érlelni, de sajnos az idő elég szomorkás, így csak az ablakban árválkodnak az üvegek.

pár naponta / hetente megkeverjük.

8. hét

kb. 30 dkg nád cukorra 2 dl vizet öntünk, hogy épp ellepje, és szirupot főzünk belőle, majd lehűtjük. ez a mennyiség kb. 20 db dióhoz és 1 liter szeszhez szükséges, de ez változhat attól is, hogy milyen édesen illetve erősen szeretnénk, 

közben leszűrjük az üvegünk tartalmát, és a dióról leszűrt alkoholhoz  hozzá adjuk a kihűlt szirupot.

a visszamaradt diót beáztatjuk egy már előzőleg felforralt, de lehűtött vízbe, hogy még kioldódjanak a szükséges ízek.... ha 90^körüli volt az alkohol, akkor ezt is hozzá öntjük a likőrünkhöz, ha bolti 30 - 40 fokos, akkor már túl híg lenne, de süteménybe / smoothy-ba felhasználtjuk.

ledugaszoljuk és már nem nyúlunk hozzá kb. 3 hónapig, hanem hűvös kamrában hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

karácsonyra lesz az igazi ... remélem!

a diót sem kell ám kidobni, aki szereti így is elcsemegézheti, de ledarálva süteménybe isteni ...


fázis fotókat hozok majd, hogy áll a likőröm ...

sokat dolgoztam az utóbbi időben, és megmondom őszintén nem igazán volt kedvem hozzákezdeni a diólikőr befejezéséhez, de muszáj voltam karácsony előtt befejezni.

jó pár hónap eltelt, így volt ideje összeérni a hozzávalóknak.

leöntöttem 1 nagy lábosba a dióról az alkoholos-diós levet, majd beáztattam 1 kis időre még a diókat, hogy "kimossam" belőle teljesen az alkoholt.

(a két befőttesüveg tartalmát összeöntöttem, mert a fűszerezettnél túl domináns volt a fűszer ... ebből azt a tanulságot vontam le, hogy legközelebb csak a "gyümölcsöt" és alkoholt fogom érlelni, majd a szirupot fűszerezem)

nem csináltam túl édesre, hogy férfiak is kedvtelve fogyaszthassák.

nagyon finom lett önmagában is, isteni espresso kávé ízesítésére is.

jövőre lehet, hogy többféle gyümölcsből fogok készíteni, igaz mi nem iszunk, de kitűnő ajándék :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése