Házi zabpehely tej

születésemtől fogva laktózintoleranciám van,
gondolom e miatt nem szeretem a tejtermékeket, illetve nagyon keveset fogyasztok.
sok szakember véleménye szerint, felnőtt korban nem is egészséges a tej, erről sok-sok cikket is lehet találni.
én azt szoktam mondani, hogy csak a boci iszik tejet, a tehén az nem.

létezik laktózmentes tej, de mesterséges anyaggal érik el a mentességet, és mivel van, hogy az is tüneteket okozott, így felmerült, hogy talán a tejfehérje (kazein) is gondot jelent ... 

ami meg hozzájárult ahhoz, hogy kerestem az alternatívát a kiváltására, hogy azok a tejek és tejtermékek amelyeket a boltokban lehet kapni, jó ha fényképen láttak tehenet.
így fordultam a növényi tejek fele, mert azért imádom a palacsintát, császármorzsát, tejberizst, 

kipróbáltam a növényi tejek közül a rizstejet, erről itt olvashatsz .... és a mandula tejet.
ezekkel csak az a bajom, hogy 2 napos projekt, volt, hogy másképp alakult az étlap és mivel ezek max. 2-3 napig állnak el, így ki kellett borítanom.
próbáltam lefagyasztani, de nekem nem ízlett már kiolvasztás után.

olyan növényi tejet kerestem, ami azonnal, várakozás nélkül elkészíthető, és ez a

zabpehely tej


nagy előnye, hogy mindig, frissen annyi készíthető, amennyi pont szükséges.

én a palacsintát 2 dl tejből szoktam készíteni,
igy kb 2 dl zabtej elkészítéséhez szükséges:

                                         2 ek.      zabpehely ( ha szükséges akkor gluténmentes)
                                         2 dl        tisztított víz ( vagy felforralt és lehűtött víz)

turmix gépben jól összeturmixolom, nem sokáig, kb 15-20 mp-ig,
majd egy sűrű lyukú szitán leszűröm ... és már kész is a zabpehely tej.

ez a sűrűség megfelelő a palacsinta tésztájának elkészítéséhez.

ha italként szeretnénk fogyasztani, akkor 
                                                             2 ek.           zabpehelyt csak
                                                             1 - 1,5 dl    tisztított vízzel turmixoljunk össze,
                                                                               tehetünk hozzá
                                                             vaníliát, cukrot vagy édesítőt, pici sót.

a visszamaradt zabpehely pépet sok fele módon fel lehet használni:
beletenni a készítendő tésztába
arcpakolásnak
bőrradírnak ... stb.

nekem, mint hisztamin intoleranciásnak, nem okoz gondot
tej allergiásoknak és laktóz intoleranciásoknak jó

De
hisztamin-diéta ... ami nekem jó az nem biztos, hogy neked is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése