itt a barack befőzés ideje, így elkocsikáztunk Bécstől 100km-re, Spitz-be
… potom 39C-fok volt.
az út fele gyorsforgalmin és autópályán halad, de aztán kanyargós országúton mely a Duna folyását követi, egyik oldalról gyönyörű hegyek szőlő táblák, és barackosok … másik oldalt pedig a Duna.
a környezet gyönyörű, ápolt és tiszta.
a városkában rögtön találtunk egy helyi termelőt, akinél vettünk befőzni való sárgabarackot - a barackot meg lehetett kóstolni … isteni volt - és 1-1 üveg sárgabarack lekvárt és sárgabarack rostos levet, hogy legyen viszonyítási alapunk :) ... ma már leírhatom mivel megkóstoltuk mindegyik fantasztikus volt ... mellékelt hozzá egy kis receptfüzetet is …
a nagy forróság miatt sokat nem sétáltunk, csak amíg készítettünk egy pár képet …
közben, találtunk egy kis kávézót, ahol ettünk a híres wachaui sárgabarackos gombócból. komolyan mondom ettem már párszor, de ilyen kitűnőt még soha … a tésztája könnyű, puha, vékony … tényleg nincs rá szó mennyire fantasztikusan finom.
a wachaui sárgabarack ízletes, sajátos aromával büszkélkedhet, ez a mikroklímának köszönhető, és az ősi termesztési eljárás összességéből adódik, ezért csak az innen származó sárgabarackot lehet “Marillen” -nek nevezni, EU védettség alatt áll, számukra sértő ezt a fajta barackot, csak úgy „lesárgabarackozni”.
mikor visszaindultunk jöttem rá, hogy „kevés” barackot vettünk (6kg) és kellene még venni, hogy tudjak ivólevet is készíteni.
az út mellett árultak még kis bódékból vagy simán, kocsiból egy ernyő alatt … így odamentünk egy idősebb hölgyhöz és mondtuk, hogy lekvárnak szeretnénk barackot venni. erre mit mondott a 39 fokos forróságban (mi voltunk egyedüli vevők, nem álltak sorban), hogy sajnálja, de ez a barack nem jó lekvárnak. menjünk vissza egy pár km-t és ott vannak még árusok, ott kapunk megfelelőt.
hoppá, nem akarta ránk tukmálni, hogy majd puhább lesz stb.
aztán elindultunk hazafelé … eszünkbe jutott, hogy kellene egy jó sült halat enni, ha már a Duna mellett autózunk, viszont mindenhol csak éttermeket, fogadókat láttunk ...
pár km-t haladva egy körforgalomnál megláttunk egy pár árust, ahol egyik nagy kedvencünket az epret reklámozta egy nagy tábla – így megálltunk.
még ilyen sötét vörös epret talán nem is láttam, így vettünk is belőle. ez jó döntés volt … ez nem egy közönséges eper hanem WACHAU-I EPER!!!!! … kívül-belül sötét vörös és hihetetlenül édes … életünk legjobb epre volt!
amikor ki akartunk hajtani az útra akkor vettük észre, hogy a fák alatt ott egy hal sütöde ahol nyárson, faszénen sütik a halakat.
(dunai halak, pisztráng és makréla) … stílszerűen a dunai halat választottunk.
árak nem voltak ki írva (ami szokatlan arrafelé), de mondván „egyszer élünk“ kiválasztottunk egy közepes halat. Dárlingom lazán elővette a pénztárcáját és fa arccal vártuk az árat, nehogy látszódjon a reakciónk ha túl drága lenne … hát nem sikerült „nem meglepődnünk“, ugyanis 3szelet kenyér és a hal CSAK 5 € volt! … ráadásul nagyon finom.
amikor haza értünk rögtön beírtuk a városka címét a GPS kedvencei közé , hisz van miért még az idén visszatérni:
városnézés, bor-túra, wachaui- laberl
… és jövőre újra a wachaui marillen, és az eper…
sajna nekem sok a savam a sárgabarack lekvártól és ivó létől - ezek szerint sok a hisztamin benne, de kis mennyiségben elviselem, így nem kell lemondanom róla :)
sárgabarack lekvár, ahogy én készítem
3 kg érett, puha sárgabarack
1 kg kr. cukor ( ez függ attól, mennyire édes a barack)
és egy kv. kanálnyi citromsav (ez megtartja aranyló sárga színét )
a jól megmosott sárgabarackot ketté vágom, kimagozom, kézzel egy nagy lábosban "összemoncsolom" és felfőzöm - soha nem hámozom meg és nem lesz keserű - ellenőrzöm, hogy megfőtt e a barack, mi úgy szeretjük, ha "darabos" a lekvár.
nem várom meg, hogy a habja teljesen elfőjön, hanem ha van még rajta akkor lekanalazom, és mehet az ivólébe majd.
ehhez a mennyiséghez egy kis kés-hegynyi nátrium benzoátot teszek, mert így biztos nem romlik meg felbontás után.
kiforrázott üvegekbe teszem, fejjel lefordítom kb. 10 '-re és száraz dunsztba rakom, ami nekem egy nagy régi hűtőtáska + pléddel letakarva ... kihűlésig itt tartom, majd száraz helyre teszem az aranyló sárga csodákat ...
ízlés szerint lehet hozzátenni, pirított, darabolt mandulát, vagy reszelni bele friss gyömbért ...
sárgabarack ivólé
kb. 3 kg jó érett sárgabarackot megmosom, kimagozom és kevés vízzel összeturmixolom alaposan, majd egy nagy lábasba töltöm, kb. fele mennyiségű cukorral, mint a barack ...
1 kv. kanál citromsavat teszek hozzá, és felfőzöm.
ha túl sűrűnek találom, akkor még teszek hozzá vizet, korábban szénsavmentes ásványvízzel főztem fel, de itt Bécsben ásványvíz folyik a csapból, így azzal készítem, a lényeg, hogy legyen jól felforralva, mielőtt levenném a tűzről, 1 késhegynyi nátrium benzoátot teszek bele.
kiforrázott üvegekbe és száraz dunsztba teszem...
vagy egyből fogyasztható sűrűségüre lehet csinálni, akkor fontos, hogy a kellő mennyiségű vízzel, jól fel kell forralni - ekkor sok üvegre és helyre lesz szükség, vagy sűrűbbre hagyjuk, és fogyasztás alkalmával hígítjuk.
sajna nekem sok a savam a sárgabarack lekvártól és ivó létől - ezek szerint sok a hisztamin benne, de kis mennyiségben elviselem, így nem kell lemondanom róla :)
sárgabarack lekvár, ahogy én készítem
3 kg érett, puha sárgabarack
1 kg kr. cukor ( ez függ attól, mennyire édes a barack)
és egy kv. kanálnyi citromsav (ez megtartja aranyló sárga színét )
a jól megmosott sárgabarackot ketté vágom, kimagozom, kézzel egy nagy lábosban "összemoncsolom" és felfőzöm - soha nem hámozom meg és nem lesz keserű - ellenőrzöm, hogy megfőtt e a barack, mi úgy szeretjük, ha "darabos" a lekvár.
nem várom meg, hogy a habja teljesen elfőjön, hanem ha van még rajta akkor lekanalazom, és mehet az ivólébe majd.
ehhez a mennyiséghez egy kis kés-hegynyi nátrium benzoátot teszek, mert így biztos nem romlik meg felbontás után.
kiforrázott üvegekbe teszem, fejjel lefordítom kb. 10 '-re és száraz dunsztba rakom, ami nekem egy nagy régi hűtőtáska + pléddel letakarva ... kihűlésig itt tartom, majd száraz helyre teszem az aranyló sárga csodákat ...
ízlés szerint lehet hozzátenni, pirított, darabolt mandulát, vagy reszelni bele friss gyömbért ...
sárgabarack ivólé
kb. 3 kg jó érett sárgabarackot megmosom, kimagozom és kevés vízzel összeturmixolom alaposan, majd egy nagy lábasba töltöm, kb. fele mennyiségű cukorral, mint a barack ...
1 kv. kanál citromsavat teszek hozzá, és felfőzöm.
ha túl sűrűnek találom, akkor még teszek hozzá vizet, korábban szénsavmentes ásványvízzel főztem fel, de itt Bécsben ásványvíz folyik a csapból, így azzal készítem, a lényeg, hogy legyen jól felforralva, mielőtt levenném a tűzről, 1 késhegynyi nátrium benzoátot teszek bele.
kiforrázott üvegekbe és száraz dunsztba teszem...
vagy egyből fogyasztható sűrűségüre lehet csinálni, akkor fontos, hogy a kellő mennyiségű vízzel, jól fel kell forralni - ekkor sok üvegre és helyre lesz szükség, vagy sűrűbbre hagyjuk, és fogyasztás alkalmával hígítjuk.
De
hisztamin-diéta ... ami nekem jó az nem biztos, hogy neked is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése